23 August 1944 – Insurectia ANTIFASCISTA si ANTIIMPERIALISTA

Infaptuirea actului istoric de la 23 August a deschis o noua era – era unor profunde transformari democratice, revolutionare, a realizarii deplinei suveranitati si independente a tarii, a fauririi unei vieti noi. Totodata, prin intoarcerea armelor si angajarea Romaniei, cu intregul ei potential, alaturi de Uniunea Sovietica in razboiul antifascist, s-a dat o puternica lovitura planurilor strategice ale Germaniei fasciste. Aceasta a dus la prabusirea intregului front din sud, a deschis calea inaintarii rapide a trupelor sovietice, a accelerat zdrobirea dispozitivului militar al Germaniei in aceasta parte a Europei.

Asa cum mentiona presa Uniunii Sovietice, actiunea insurectionala a Romaniei, intrarea ei in lupta impotriva Germaniei hitleriste au avut repercursiuni uriase asupra desfasurarii cursului razboiului. “In Romania – scria in acele zile ziarul <<Pravda>> – se petrec evenimente care nu pot sa nu atraga o atentie deosebita. regimul lui Antonescu s-a prabusit. In seara zilei de 23 August, radio Bucuresti a anuntat formarea noului guvern al Romaniei… Evenimentele din Romania au produs deruta la Berlin”, iar ziarul <<Izvestiia>> aprecia ca “nu poate fi contestata de nimeni contributia Romaniei la eliberarea Balcanilor”.

Vii comentarii si aprecieri a starnit actul insurectional al Romaniei si in celelalte tari ale coalitiei antifasciste. Postul oficial de radio al Angliei sublinia la 23 August ca: “prin iesirea din lupta a Romaniei… intregul edificiu nazist din Balcani incepe sa se naruie. Consecintele pentru viitorul mers al razboiului sunt incalculabile… Gestul Romaniei va fi un exemplu de urmat pentru Bulgaria, Finlanda si Ungaria”. La randul sau, ziarul parizian <<Le Figaro>> aprecia insurectia din Romania ca: “un eveniment de o insemnatate considerabila care a dat o lovitura din cele mai grele celui de-al treilea Reich“.

Ecoul acestui eveniment s-a facut auzit nu numai in Europa, ci si pe alte continente,  fiind considerat ca o victorie a cauzei generale a luptei antifasciste. In acest sens ziarul argentinean <<La Nacion>> remarca la 26 august ca: “actiunea romana deschide o bresa in sud-estul fortaretei hitleriste prin care nu vor intarzia sa se precipite celalalte tari balcanice. Aceasta onoare si acest risc – sublinia ziarul – i-au revenit Romaniei”.

Imediat dupa 23 August 1944 Partidul Comunist Roman a trecut la organizarea eforturilor intregului popor pentru participarea la razboiul antifascist. Lozinca <<Totul pentru front, totul pentru victorie>> a unit poporul roman in uriasul efort de razboi antifascist pentru eliberarea deplina a tarii, pentru participarea, alaturi de Uniunea Sovietica la eliberarea deplina a tarii, pentru participarea, alaturi de Uniunea Sovietica la eliberarea Ungariei si Cehoslovaciei, pana la zdrobirea totala a fascismului.

This entry was posted in DATE-EVENIMENTE and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.